Familieopstelling

Gepubliceerd op 22 november 2023 om 16:21

Enige tijd geleden ging ik met mijn beste vriendin naar een familie opstelling. Gewoon omdat we benieuwd waren hoe dat precies in zijn werk gaat. Wat een familie je onbewust kan doorgeven aan overtuigingen, gewoontes maar ook fysieke klachten. Vaker heb je zoiets niet eens in de gaten. Maar als je wel een bepaald gedrag vertoont waar je misschien van af wilt, en je wilt graag weten waar dit vandaan komt kan je dit middels een familie opstelling onderzoeken. Dit kan vaak meerdere generaties terug begonnen zijn.

Hoe ziet zo’n opstelling uit? In mijn (ons) geval kwamen we terecht in een groep met nog 18 respresentanten/vraagstellers. Een respresentant is iemand die je uitkiest op gevoel en die dan in de rol “kruipt” van de persoon die van belang is. Ze zeggen dan ook dat als je deelneemt als resprentant je ook met dat thema iets van doen hebt. Zoals de vraagsteller, en een specifiek persoon zoals vader/moeder/opa/oma, meestal niet meer in leven. Maar het kan ook een voorouder in het algemeen zijn die wel in de bloedlijn past. De begeleider van de opstelling zoekt dan de overige personen erbij die van belang zijn.  

Doordat je in die rol kruipt krijg je allerlei gevoelens zowel emotioneel als fysiek. Die bij die persoon horen. Denk aan schaamte, schuldgevoel, verdriet, boosheid, maar ook rugklachten, tintelingen, stekende pijnen. Sommige symptomen staan dan ergens voor. Zoals als je bijvoorbeeld pijn krijgt in een voet waardoor je uit balans bent. Of als er aan de rechterkant iets gebeurd kan dat met de mannelijke bloedlijn te maken hebben.

In zo’n opstelling krijg je vaak inzichten om je eigen situatie beter te kunnen handelen of los te laten. Maar het kan ook zo zijn dat er nog meer vragen naar boven komen. Dan geeft dat weer ruimte om dat verder te onderzoeken.

Wanneer doe je zo’n opstelling? Als je zoek bent naar antwoorden waarom je bijvoorbeeld niet gezien/gehoord wordt door je familie. Of waarom je geen kinderwens hebt maar wel graag met kinderen werkt. Of heb je iets overgenomen van je moeder/oma/overgrootmoeder en daar wil je van af. Dat iets kan zijn een eigenschap, of een “gewoonte” of een fysieke klacht.