Advies

Gepubliceerd op 1 oktober 2023 om 21:21

Als patiënt/cliënt zijnde krijg je als heel wat adviezen als je met meerdere zorgverleners te maken hebt. En ik snap als je daardoor door de bomen niet meer het bos ziet. En wat is dan nu waar? Iedere zorgverlener geeft advies naar zijn eigen kennis en kunnen. En is zeker waar, alleen is het het juiste advies voor jou? Meestal wel, echter er komen zoveel factoren bij kijken dat je als zorgverlener niet alles kunt zien of voelen of checken. Maar volg datgene op wat bij jou past, waar jij je goed bij voelt. En daar bedoel ik mee, kijk of datgene zodanig in je levensstijl past zodat het een automatisme kan worden en niet iets wat gedwongen voelt, meestal hou je zoiets niet lang vol. Of misschien kan je je levensstijl wel aanpassen naar dat advies wat beter is voor jezelf en je gezondheid. Het is maar net waar sta je in het leven en hoe zie je je toekomst en volg aan de hand daarvan het advies op. Die keuze heb je altijd zelf in de hand. Maar kan ook zeker nog veranderen naar mate je ouder wordt.

Ieder persoon is nou eenmaal anders niet alleen van buiten maar ook van binnen. In het algemeen zijn we allemaal met dezelfde binnenkant geboren, toch zijn er uitzonderingen. En ook als je dezelfde binnenkant hebt wil niet zeggen dat alle organen, cellen, weefsels hetzelfde werkt. Er kan een disbalans ergens zitten ook al bij de geboorte of op latere leeftijd. En als er op latere leeftijd een disbalans in komt is het vaak moeilijk om als zorgverlener een goed advies te geven. Want hoe ben je opgevoed, hoe was je levensstijl toen en nu, wat heb je meegemaakt, ongelukken, trauma’s, operaties, ziektes, hoe was je jeugd, hoe is je leven nu, heb je broers en of zussen, hoe is je band met hun, hoe is/was je band met je ouders en ga zo maar door. Dit zijn allemaal factoren die er toe doen als je lichamelijke klachten hebt. En zeker geen onzinnige vragen, dit soort vragen zijn zeker belangrijk om een beeld te vormen waar klachten vandaan kunnen komen. Voornamelijk klachten die chronisch zijn waar ze in de reguliere zorg geen direct antwoord en of middel voor hebben. En dan is het echt niet verkeerd om de complementaire zorgverlener op te zoeken.

Hoe ga ik met advies om? Eerlijk gezegd, ben ik ook soms niet goed in het opvolgen van advies van anderen of mijn eigen advies. Voorbeeld, het opvolgen van de oefeningen van de fysio, dit kan weken goed gaan totdat het weer goed gaat of voelt en dan laat ik de oefeningen ook liggen. Of het drinken van water, als ik aan het werk ben in de praktijk en ik ben bezig met een cupping sessie gevolgd door een coaching sessie, dan komt het voor dat ik in die 3-4 uur met moeite 1 glas water kan leeg drinken. Terwijl mijn voor nemen is om ieder uur minstens een half glas te drinken. Ook weet ik dat het eten en of drinken van suikers niet goed voor mij is, ik word hier heel erg moe van. Toch nu dat ik volop in de overgang zit heb ik hier toch wel moeite mee. Ik weet wat mijn grenzen zijn, doordat ik zelf heb ervaren wat ik wel en niet moet doen. Ik ga zelf regelmatig naar de masseur, neem op zijn tijd een dagje vrij voor mezelf, zo af en toe een sauna dag, spreek ik af met vriendinnen en doe ik vooral dingen waar ik energie van krijg. Waar krijg jij energie van?